Restaurants

Yamas! Grieks Restaurant

Geschreven door Dennis van der Kooi

Grieks restaurant Yamas! begroet je met een uitroepteken: Proost! Dat uitroepteken is er niet voor niets, want in de keuken van Valentino Karvalli draait het om enthousiasme. Liefde voor smaken, liefde voor tradities, liefde voor vernieuwing: hier komt het samen en daar smult heel De Koog van mee.

Valentino is een echte Griek, maar wel geboren en getogen in Amsterdam. Zijn ouders hadden al eerder een restaurant op Texel en keerden in 2009 terug in Den Burg. Daar zag Valentino de mogelijkheden van de bruisende badplaats De Koog – dáár een restaurant, dát zou wat zijn! In 2012 werd die droom werkelijkheid en inmiddels is Yamas! er niet meer weg te denken. Natuurlijk komen veel mensen voor de klassiekers: gyros, souvlaki, uiteraard de lamskoteletten waarvan het recept van vader op zoon over is gedragen… Maar wie verrast wil worden, maakt het echte enthousiasme in Valentino wakker. Want de Griekse keuken is zoveel meer! Verse vis, verse groente, heerlijke kruiden; smaken van heel de Middellandse Zee en de Balkan komen in zijn keuken samen. Ieder jaar reist Valentino terug naar Griekenland om er inspiratie op te doen en ieder jaar zijn er weer meer mensen die Valentino vragen of hij ze wil verrassen.

Zo verschuift de focus geleidelijk van gyros naar sprankelende streekgerechten, waar echte kwaliteitswijnen bij passen. Wie ermee proost, kan dat nu op z’n Grieks zeggen: Yamas! En wie zich één keer door Valentino heeft laten verrassen, weet wat een rijkdom aan smaken er achter dat korte woordje schuilgaat.

Bekijk de website hier!