Blog

Wat is een schapenboet?

Geschreven door Bob Sleeman

Iedereen die ons mooie eiland wel eens heeft bezocht heeft ze wel zien staan, de schapenboeten. Waarom zijn deze huisjes voor de helft gebouwd en waarom staan ze allemaal met de platte kant naar het noordoosten? Wij zochten het uit!

Een boet is een Westfriese benaming voor een schuur of bijschuur. Op Texel duidt de benaming vooral een kleine schuur aan die diende als opslag voor hooi en ander voer voor de schapen. Vrijwel alle schapenboeten op Texel hebben de platte kant (en de toegangsdeur) naar het noordoosten, omdat de wind op Texel voornamelijk uit het zuidwesten waait. Het dak van de schapenboeten is bedekt met riet of dakpannen en de relatief lage muren, hebben kleine raampjes. Het wordt daarom ook wel een schapenboet (Tessels: skéépeboet) genoemd. Schapen stonden echter nooit zelf in een boet, daar was de schuur veel te klein voor.

De schuurtjes op Texel werden gebouwd op land dat ver bij de boerderij vandaan lag. De boeten hebben een karakteristieke vorm, met een zadeldak dat aan één kant is afgeschuind. Hoewel de meeste vanwege ruilverkaveling in onbruik zijn geraakt, is een aantal van deze karakteristieke schuren behouden en gerestaureerd.

Tegenwoordig wordt het woord vaak als bijnaam gebruikt voor schuurtjes en bijgebouwen zonder agrarische bestemming. Zo kan men spreken van een fietsenboet, waar men fietsen stalt.

Het woord boet lijkt verwant te zijn met het Duitse Bude, dat ook schuur betekent, vergelijk het Nedersaksische woord boô.

Bron: Wikipedia, Staatbosbeheer