Voor vertrek

Vakantieburo Kobeko

Geschreven door Dennis van der Kooi

Kobeko is een bekende naam onder Texelaars én toeristen. Het Koger vakantiebureau heeft flink wat seumerhusies onder z’n hoede. Herman van der Wal is de man die die vakantiehuisjes onderhoudt.

Hij is één van de weinige Texelaars die ál die huisjes wel eens gezien heeft, en dan niet één keer, maar meerdere keren. De geboren en getogen Koger werkt al 22 jaar bij Kobeko.

Herman kent De Koog door en door en dat betekent vanzelfsprekend ook dat hij het toerisme van binnenuit kent. Voor hij bij Kobeko aan de slag ging werkte hij voor Hotel Opduin, waar hij bardiensten draaide en in de bediening werkte, maar ook al technische klussen deed. Zijn bouwopleiding kwam daarbij goed van pas. Voor Kobeko is dit technische werk z’n hoofdtaak. Alle zomerhuisjes moeten er knap uitzien en daar zorgt Herman voor: hij maait het gras, repareert mankementen en voert klein onderhoud uit. Daarbij heeft hij vaak ook contact met de badgasten en met de verhuurders, dus de gezelligheid is wel gebleven.

22 jaar is best een tijd, vindt ook Herman. Hij heeft in die jaren veel zien veranderen. Het seizoen is langer geworden – mensen komen nu het hele jaar door. De CV-ketel is daardoor ook wel wat belangrijker geworden. Om nog maar te zwijgen van de wifi: die had je niet eens, 22 jaar geleden, nu is dat vaak het eerste waarover wordt gebeld. De mensen zelf zijn niet wezenlijk veranderd, vindt hij. Doordat Texel bij uitstek veel terugkerende gasten heeft, ziet hij sommige mensen al jaren – en zij hem. Techniek is mooi, maar dat persoonlijke blijft toch wel het leukste aan het werken voor Kobeko.

Bekijk de website hier!