Activiteiten

TX10 & TX20

Geschreven door Dennis van der Kooi

Op Texel is het heerlijk vis eten. Maar waar komt die vis vandaan? Veel mensen beseffen nauwelijks dat Texel een eigen vissersvloot heeft, laat staan dat ze weten hoe het er op zee aan toegaat. Tegen zulke onwetendheid is maar één kruid gewassen…

Frido en Herman nemen toeristen mee het Wad op en daar vertellen ze hun verhaal op onnavolgbare wijze. Aan boord worden de gevangen garnalen vervolgens met smaak opgegeten.

Vaak is een vissersbedrijf ook een familiebedrijf en voor de TX10 en de TX20 is dat niet anders: Herman is getrouwd met een nicht van Frido, Bianca. Bianca en Frido’s vrouw Anneke hebben ook een grote rol in het bedrijf, samen houden ze het draaiende. Het begon ooit met Frido’s opa, die met de TX88 al toeristentochten maakte. Frido’s vader en oom namen dat toen van hem over, maar voordat de TX10 kwam, in 1994, had het bedrijf enige jaren stilgelegen. Inmiddels varen de Frido en Herman dus met twee schepen uit, het hele jaar door.

De TX10, bijgenaamd “Emmie”, is een bijzonder schip, met weinig diepligging, zodat ook de ondiepere delen van de Waddenzee bereikt kunnen worden. Ook de TX20, het tweede schip, is zo ontworpen. Tijdens speciale excursies kunnen de opvarenden uitstappen op een wadplaat en zo op een heel andere manier naar de zee en het eiland aan de horizon kijken. Wie daar staat, ervaart het vissersvak van binnenuit. Dat is wat Frido en Herman hun gasten mee willen geven: dat respect voor de natuur samengaat respect voor hun bijzondere beroep, dat bij hen hoort als hun familie.

Bekijk de website hier!

Bekijk de website voor de droogvaltochten hier!