Activiteiten Texelse Producten

Texelse Bierbrouwerij

Geschreven door Dennis van der Kooi

Texel… Dat is schuimkoppen op de golven, de frisse wind in je haar, wandelen door de duinen onder de jagende wolken. En Texel is bier! Al 20 jaar wordt in de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild ambachtelijk speciaalbier gebrouwen. Hoe dat gaat? Iedereen is van harte uitgenodigd om dat persoonlijk te komen ontdekken.

De schapen in de naastgelegen wei kijken lodderig als we de fietsen parkeren achter het rood
gemetselde fabriekje aan de weg tussen Den Burg en Oudeschild. Ooit werd hier kaas gemaakt, nu ruikt het naar gemoute gerst en biergist. Verscholen achter de historische bakstenen muren blinken brandschone koperen ketels, lopen roestvrij stalen leidingen, werken de mannen en vrouwen die graan omtoveren in kloek, gul bovengistend bier.

Eerlijk vakmanschap
De brouwers van Texels heten iedereen welkom die een kijkje wil nemen tussen de koperen ketels in het brouwhuis, de lager- en vergistingsruimte en in de bottelarij. De rondleiders genieten er elke keer weer van om liefhebbers over het vakmanschap van hun brouwerij te vertellen. “Onze bieren hebben als ingrediënten alleen duinwater, hop, gist, tarwe en gerst van het eiland, dat is wat de brouwmeesters van Texels gebruiken voor de Texels speciaalbieren.”

Zien, ruiken en proeven
Op en top Texelse producten zijn het dus: Neem nou Texels Skuumkoppe, Texels Seumerfeugel of Texels Springtij. Stuk voor stuk hun eigen karakter. “Tijdens de rondleiding leggen we haarfijn uit hoe ons bier wordt gemaakt,” zegt Paul, een van de rondleiders. “En proeven kan natuurlijk ook: we sluiten iedere rondleiding af met een proefplankje met vier van onze bieren. Als souvenir van uw bezoek krijgt u een origineel bierglas van onze brouwerij mee voor thuis.”

Reserveer online
“Ons proeflokaal is ook een prima plek voor een pauze tijdens een fiets- of wandeltocht”, besluit Paul. “Al onze speciaal bieren schenken we er van de tap. We zijn dinsdag tot en met zaterdag open van 10.30 tot 18.00 uur. Op die middagen zijn ook onze rondleidingen. Reserveren kan uitsluitend via www.texels.nl. Wacht niet te lang, want vol is vol.”

Bekijk de website hier!