Restaurants

‘T Bikkelement

Geschreven door Dennis van der Kooi

Wie uit eten gaat in ‘t Bikkelement is te gast bij de familie Hooijschuur: dit is een echt familierestaurant en dat merk je. Twee generaties Hooijschuur werken er nu samen; al sinds 1993 zijn zij de eigenaars van ‘t Bikkelement.

Tussen de jaren 90 en nu is er veel veranderd op het eiland – toen ‘t Bikkelement begon, was zelfs het Texelse bier er nog niet. De ontwikkelingen in de Texelse horeca zijn aan ‘t Bikkelement natuurlijk niet voorbijgegaan, maar het bijzondere van dit restaurant is dat het altijd z’n eigen profiel heeft behouden. Dat is een nuchter profiel: geen gedoe, gewoon lekker eten, met gerechten die je wel verwacht, maar tegelijk veel te weinig vindt. Typisch is de vraag van de terugkerende gasten: hebben jullie die gebakken lever nog? Natuurlijk heeft ‘t Bikkelement die nog!

Toeristen en Durrepers weten wat goed is: bij ‘t Bikkelement voelt iedereen zich meteen thuis. Dat is dan ook precies de sfeer die de familie Hooijschuur wil uitstralen. In ‘t Bikkelement ga je te gast in huiselijke sfeer en eet je goede Hollandse kost. Dat zegt de naam al: lekker “bikken”, informeel, en daardoor “in je element”. Hoewel je het misschien zou denken, is die naam niet door de familie zelf bedacht: ‘t Bikkelement bestond al, sinds 1991. Maar het is duidelijk wie er hun stempel op gedrukt hebben. De gasten zijn er, zoals bij veel Texelse horeca-bedrijven, trouw. Dat zullen ze ook blijven als de volgende generatie Hooijschuur het roer helemaal overneemt. De kracht van een bedrijf zit soms in die kleine dingen: continuïteit, huiselijkheid, vertrouwen… En natuurlijk in die gebakken lever, want die blijft.

Bekijk de website hier!