Restaurants

Sjans

Geschreven door Dennis van der Kooi

De drijvende kracht achter de al bijna negentienjarige succesformule van Sjans moeten gevonden worden in de personen van Kets Kearcher en Eric Scheidemann, uitbaters van dit heerlijke stulpje te De Koog aan zee en uitbaters van je portemonnee, alsmede het personeel.

Een omschrijving van deze bijzondere en jarenlange samenwerking valt zelfs na bijna twee decennia nog steeds moeilijk te geven. Bij het Texelse publiek beter bekend als Kets en De Duitser, in de populairwetenschappelijke zin zou je het gekscherend een raarsoortige doch fijnbesnaarde, culinaire symbiose tussen de Nederlandse Peppie en Duitse Kokkie kunnen noemen; absoluut enig in zijn soort met veel passie en energie besturen en bestieren zij – dat laatste in de meest letterlijke zin van het woord – dit bedrijf met de hoogste mogelijke toewijding. De klant is koning en het Sjansiaanse gezegde ‘’niets is te gek’’ zorgt dan ook regelmatig voor het ontstaan van daadwerkelijk gekke situaties.

Kaercher – voormalig eigenaar van het vermaarde café ‘weetjewel’ – was met zijn toenmalige compagnon na enkele succesvolle seizoenen toe aan een nieuwe uitdaging in de horeca. Restaurant ‘De Pollepel’ werd eind 2001 overgenomen en de gevel werd voorzien van een afkorting van het adagium: ‘’Op Texel heb je Sjans’’.

Januari 2010 slaat het noodlot echter toe en wordt het gebouw waarin Sjans is gevestigd zwaar getroffen door een grote brand. Ondanks alle emotionele en financiële schade, bleek het ook een begin voor een verfrissende start. Het bedrijf werd van de grond af aan weer opgebouwd en chef-kok Scheidemann, enkele jaren op de vlucht voor zijn eigen succes, hervond zijn liefde voor het pand en zijn voormalige jeugdvriend: een kleine rendez-vous werd een echtelijk verbond en The Scheidemanator landde weer op het oude nest. En ik hoef niet voor je in te vullen, daar waar vogels broeien, komt leven!

Bekijk de website hier!