Activiteiten

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

Geschreven door Dennis van der Kooi

Op Texelse boerenerven vind je vaak van alles, niet zelden ook wat je er net niet verwacht, maar het erf van André Eelman en Judith van der Zee overtreft alle andere op Texel: hier liggen stukken van boten, reddingssloepen en gebruiksvoorwerpen naast elkaar.

We zijn aangekomen bij Juttersmuseum Flora. Een ruime eeuw aan juttersvondsten wordt hier met zorg bewaard en wel zó, dat bezoekers er wijzer van worden. Hier beleef je de stoere juttersgeschiedenis in een familiemuseum vol verhalen.

Zolang er stormen zijn voor de Texelse kust, zijn er jutters geweest die daar de volgende morgen de resten van verzamelden. In 1975 werd door Jook Nauta, Cor Ellen en Jan en Klaas Uitgeest een museum opgericht. In de jaren die volgden is het jutten gewoon doorgegaan, want dat verleert een echte jutter niet, zelfs al zijn het jutters met een museum. In de jaren 90 ging de verzameling naar boerderij Flora langs de Pontweg, waar Jan Uitgeest bezoekers op onnavolgbare wijze z’n verhalen vertelde (uiteraard op sien Tessels). Een film daarvan wordt nog altijd vertoond in het museum.

In 2014 droeg Jan het museum over aan André en Judith. De verhalen bleven en het Tessels ook, maar er werd ook gewerkt aan vernieuwing: met een originele speeltuin, speurtochten en spelletjes werd er een echt familiemuseum van gemaakt. Voor 2019 staat een expositie over zeecontainers op stapel, waarbij wordt uitgelicht hoe die containers het jutten veranderden. De recente containerramp van de MSC Zoe onderstreept nog ‘ns hoe actueel de verhalen van Flora zijn en hoe belangrijk het is dat ze hier aan ‘n breed publiek verteld worden.

Bekijk hier de website!