Blog

5 plekken op Texel die je gezien moet hebben!

Geschreven door Bob Sleeman

Vaak weet ik niet waar ik naartoe moet als ik ergens voor het eerst ben. Niet omdat ik niet weet of er wel leuke dingen te doen zijn, maar er is vaak zoveel keus dat ik op het eind de draad helemaal kwijt ben. Wij van TexelVrienden dachten daarom dat het wel makkelijk zou zijn als we voor jou een paar hotspots op een rijtje zouden zetten.

Museum Waelstee – De Waal

Een groepje enthousiaste Texelaars richtte enkele decennia geleden in een authentieke stolpboerderij het Agrarisch- en Wagenmuseum Texel op. De nadruk lag in aanvang op het bewaren van de geschiedenis van het boerenleven op Texel. Het museum heeft ruim 1500 m² tentoongestelde collectie waardoor het museum een veelzijdig beeld van het leven op Texel in het verleden.

Kaap Skil

Museum Kaap Skil is een museum vol met verhalen en avonturen over de roemruchte zeegeschiedenis van het eiland. De collectie bevat topvondsten uit eeuwenoude scheepswrakken die voor de Texelse kust gevonden zijn. In de Gouden Eeuw verzamelden de handels- en oorlogsschepen hier bij aankomst en vertrek. Die tijd herleeft in ’s werelds grootste maritieme maquette, die in het prijswinnende entreegebouw staat. Buiten, in het openluchtmuseum, is te zien hoe het leven op Texel vroeger was. In de vakanties bruist het er van de activiteiten. Museum Kaap Skil is een leuk én leerzaam dagje uit!

Tickets kan je hier kopen.

Ecomare

Ecomare wil zo veel mogelijk mensen de schoonheid, (inter)nationale uniciteit en kwetsbaarheid laten ervaren van de natuur op Texel en omringende Wadden- en Noordzee. Aan deze missie wordt gewerkt via voorlichting, educatie en de opvang van vogels en zeehonden.

Kaartjes kan je hier kopen.

Vuurtoren

Een onbeschutte duintop op het noordelijkste puntje van Texel, ingeklemd tussen de Noordzee en de Waddenzee. Daar staat de Texelse vuurtoren, met een aantal voormalige dienstwoningen ernaast. Hier kun je écht voelen wat windkracht zes betekent!

De Oudheidskamer

De Texelse Oudheidkamer is een klein museum midden in het centrum van Den Burg. Als je op Texel bent, moet je dit aandoenlijke museum zeker bezoeken.

Het prachtige huis uit 1599 is één van de oudste huizen van Texel. Het is compleet ingericht met meubels en gebruiksartikelen uit de tijd van oma’s oma. Je beleeft hoe men op Texel leefde. De collectie is heel bijzonder. Ook is er een kleine kruidentuin met geneeskrachtige kruiden.

Deel dit artikel met al je TexelVrienden!