Voor vertrek

Onbezorgd parkeren met het Texel e-vignet

Geschreven door Dennis van der Kooi

Niet meer hoeven zoeken naar kleingeld. Of je haasten omdat de parkeertijd bijna is afgelopen. Met het Texel e-vignet kun je overal op het eiland parkeren. “Je betaalt een eenmalig bedrag en je bent klaar. En dat kun je digitaal regelen, dus dat is helemaal makkelijk”, vertelt wethouder Hennie Huisman.

Texel is de eerste plek in Nederland met zo’n handig e-vignet. “We zijn er in 2012 mee begonnen”, vertelt de wethouder. Aanvankelijk was het een sticker die op het raam van de auto werd geplakt. Tegenwoordig is het een digitaal systeem, waarbij het kenteken wordt ingevoerd en er geen bonnetjes of plakkertjes zichtbaar hoeven te zijn. Toch kijkt de wethouder met enige weemoed terug. “Zo’n sticker, waar ‘Texel’ op stond, had ook wel wat. Het was een collectors item, je zag ze tot ver in het buitenland. Maar er waren ook mensen die het niet fijn vonden om iets op hun auto te plakken.”

Het Texel e-vignet biedt vele voordelen. “Je betaalt eenmalig een bedrag en dan kun je overal parkeren op het eiland. Zonder je te hoeven bekommeren om parkeermeters. Je bent in één keer klaar en je kunt je auto overal neerzetten. Dus als je in een dorp loopt en een gezellig terrasje ziet, kun je rustig gaan zitten voor een kop koffie, zonder de onrust dat je parkeertijd afloopt. Je hoeft je niet meer te haasten.” Ze maakt één kanttekening. In de buurt van supermarkten zijn bepaalde zones ingesteld waar een parkeerschijf moet worden gebruikt. Daar mag maximaal twee uur worden geparkeerd, om de doorstroming te bevorderen.

Er zijn drie varianten van het Texel e-vignet: 10 euro voor een week, 20 euro voor een maand of 30 euro voor het hele jaar. “Dus als je denkt dat je misschien nog wel eens een weekendje terugkomt, is het handiger om meteen voor een heel jaar te nemen.” Je kunt het vignet eenvoudig aanschaffen via www.texelevignet.nl vanuit je luie stoel. Of als je dat prettiger vindt ter plekke bij de parkeerautomaat. “Je kunt tegenwoordig je bootkaartje voor de overtocht eveneens vooraf digitaal regelen, dus als je dit dan meteen doet ben je helemaal klaar voor een onbezorgd verblijf.”

Bekijk de website hier!