Accommodaties

Landgoed Springtij

Geschreven door Dennis van der Kooi

Aan de rand van De Koog ligt landgoed Springtij. Vanuit het dorp wandel je er zo heen. Je wordt er welkom geheten door Robert en Petra Kikkert, die er sinds 1985 wonen – en werken, want het landgoed is ook hun bedrijf. De stolpboerderij op het landgoed was voor hun komst al opgedeeld in vijf zomerhuisjes en zelf bouwden ze daar in 1987 nog een bungalow bij. Dat werd de basis van een vakantiepark dat inmiddels nog iets verder gegroeid is en aan alle moderne eisen voldoet.

Aan het toerisme op Texel is eigenlijk vooral veel hetzelfde gebleven, vinden Robert en Petra. De gasten fietsen en wandelen – het weidse duingebied De Nederlanden ligt om de hoek – en als het warm is, dan gaan ze naar het strand. Toch is hun landgoed door de jaren heen wel veranderd, want mensen verwachten tegenwoordig toch iets meer luxe en ruimte. De oude huisjes in de stolp waren te klein geworden, in 2003 kwamen er daarom vijf moderne bungalows. Eerder al, in de jaren negentig, was het „Koetshuis” in gebruik genomen: drie vakantiewoningen onder één dak. De speeltuin is in de loop van de tijd zelfs zo mooi geworden, dat het strand er maar met moeite tegenop kan concurreren.

Meer ruimte, meer luxe – er is dus toch wel íets veranderd. Maar de mensen, die zeker niet: families komen hier van generatie op generatie. Het landgoed is wat dat betreft echt een klein dorpje, gasten kennen elkaar en ze kennen Robert en Petra. Dat maakt het leven op het landgoed juist zo aangenaam. Voor de gasten, maar uiteraard ook voor Robert en Petra zelf!