Winkelen

Jumbo Texel

Geschreven door Dennis van der Kooi

Jumbo’s heb je overal in Nederland, maar de Texelse Jumbo’s zijn net ‘n beetje anders: het zijn franchise-supermarkten en eigenaar Arjen van Diepen – van oorsprong een Westfries, sinds 2001 op Texel – geeft er graag een Texels tintje aan.

Zijn supermarkten liggen vol Texelse producten, 90% van het personeel is Texels en ook de stijl van ondernemen is best ‘n beetje eilands…

Toen Van Diepen in 2001 de kans kreeg om de supermarkten op Texel, toen nog onder de merknaam Super de Boer, te gaan franchisen, ging hij die uitdaging met enthousiasme aan. Sindsdien is er veel veranderd, maar Texel is gebleven. Zijn beide supermarkten – één in De Koog, één in De Burg – heten nu Jumbo. Bezoekers van de Overkant vinden er ook alles wat ze in ‘n Jumbo mogen verwachten, inclusief de bekende laagsteprijsgarantie. Maar goede kans dat deze toeristen ook wel merken dat dit een Jumbo op sien Tessels is, met eilander bier, eilander kazen, eilander lamsvlees en eilander koeken!

Het Texelse karakter gaat verder dan dat, vertelt Arjen. Toen hij op Texel kwam viel hem al gauw op dat de Texelaars een eigenzinnige zelfredzaamheid hebben: wat we zelf doen, doen we beter. Die eigengereidheid heeft Arjen overgenomen. De herinrichting van z’n winkel in Den Burg deed hij dan ook zelf, samen met z’n bedrijfsleider: het ontwerp van de winkel, de zichtlijnen, de opstelling – het is hun eigen idee geweest. Op die manier wil Arjen ook verder gaan, hij hoopt dit najaar ook z’n winkel in De Koog te moderniseren. Zo komt in zijn winkels ook z’n eigen achtergrond weer terug: in naam “Overkants”, maar in aanpak steeds ‘n tikje Texelser.