Restaurants Accommodaties

Hotel-Restaurant Havenzicht

Geschreven door Dennis van der Kooi

Heel wat Texelaars hebben er gegeten en heel wat Texelaars keren er weer terug: Havenzicht te Oudeschild. Al meer dan een eeuw is dit restaurant eigendom van de familie Bakker. Dat betekent veel traditie, veel geschiedenis; tegelijk staat de tijd hier niet stil.

De huidige eigenaars, Ruud en Tineke Bakker, hebben het restaurant flink gemoderniseerd en brachten ook de hotelfunctie terug, die Havenzicht ook al had in de dagen dat hier de veerboten van de Teso aankwamen en vertrokken.

Havenzicht – die naam kwam vanzelf aanwaaien. Wie de trap op is geklommen heeft inderdaad een prachtig uitzicht over de haven. De poort naar de Waddenzee staat altijd open, bij helder weer kun je de kerktorens van Wieringen zien en het monument op de Afsluitdijk. Hier zie je de Texelse vloot vertrekken en weer terugkeren. De vis die de Texelse vissers meebrengen wordt hier met liefde bereid.

Havenzicht kijkt ook terug op een lange historie, die prachtig zichtbaar werd bij de recente werkzaamheden aan de dijk. De oude, lage dijk kwam toen weer boven en voor even keken Ruud en Tineke uit op het dorp waar ze zelf ook wonen, het karakteristieke Oudeschild. Ook in de keuken is de blik niet alleen op zee gericht: het eiland zelf, met z’n delicate lams- en rundvlees, z’n goede kazen en lekkere bieren, komt net zo goed tot z’n recht op de tafels van Havenzicht. Zo keert alles hier terug: de vissersvloot, de smaken van Texel, de skuumkoppe in de haven en in ‘t glas, en vooral generaties Texelaars, die weten dat ‘t hier lekker en goed is.

Bekijk de website hier!