Activiteiten

Hoeve Vrij en Blij

Geschreven door Dennis van der Kooi

Vlakbij het vroegere dorp De Westen, waar het Torenhuis nog aan herinnert, ligt hoeve Vrij en Blij, in een landschap dat alles heeft waar Texel geliefd om is: duinen, bossen, velden… En natuurlijk schapen.

Vrij en Blij is een boerderij voor melkschapen, maar wel in de breedste zin van het woord. Bezoekers zijn van harte welkom om het reilen en zeilen van een schapenboerderij te volgen. Er is een camping en de boerderijwinkel is van maandag tot en met zaterdag geopend. Dat veel bezoekers ook om een andere reden langs willen komen weten Jan en Rianne van Vrij en Blij best. Ze zijn ‘n beetje beroemd. Het stel leerde elkaar kennen via Boer Zoekt Vrouw – zo kwam Rianne ook op Texel terecht. Ze kende het eiland al uit haar jeugd, van de campings, het rijden op ‘n paard door de duinen…

De droom om dat allemaal samen te brengen op een boerderij heeft ze met Jan waar kunnen maken. Toen Rianne op Texel kwam, had Vrij en Blij al een boerderijwinkel. In de jaren daarna is het snel gegaan: niet alleen werd de hoeve laagdrempeliger voor toeristen, ook andere drempels werden weggenomen door steeds meer zelf te gaan doen. Hier rijpen nu de kazen, hier is een slager aan huis, hier is de winkel; ze verkopen ook zelf aan de Texelse restaurants. Zo houden ze alles dichtbij. Die aanpak werkt. Hier komen dromen, idealen en werk samen op één plek.

Bekijk de website hier!