Restaurants

De Texelse Visspecialist

Geschreven door Dennis van der Kooi

Iedereen die De Texelse Visspecialist bezocht heeft, kan ze zich herinneren: de haaien, die hier rondzwemmen in het haaienaquarium. Alleen daarom al is deze moderne viswinkel bij de Oudeschilder haven een begrip op Texel en ver daarbuiten.

Het is eigenlijk moeilijk voor te stellen dat deze drukke winkel het gevolg is van een toevalligheid. Toch is dat wel wat eigenaar Peter Bongaards vertelt: hij rolde “per ongeluk” het vak van visverkoper in. Dat hij dat zegt met een tongval die je op Texel niet vaak hoort maakt extra nieuwsgierig.

Peter Bongaards is afkomstig uit Brabant. Toen hij daar van school ging en een baantje zocht, gaf een vriend hem het nummer van de viswinkel in Uden. Daar kon Peter aan de slag; na zes weken maakte hij de overstap naar de viswinkel die de eigenaar in Tilburg bezat. Daar leerde hij het klappen van de zweep, gewoon door te werken. Hij werd een vakman en was trots op z’n Tilburgse winkel, maar toen de kans zich voordeed om een viswinkel op Texel over te nemen, ging hij die uitdaging met plezier aan. Zó kwam Peter op het eiland terecht en zó ontstond De Texelse Visspecialist.

Peter woont in Oudeschild, op fietsafstand van z’n winkel. Die winkel – met die haaien – is echter maar een deel van Peters werk. Hij verkoopt de vis niet alleen van achter de toonbank, maar ook als groothandel aan Texelse restaurants. Geen wonder dus dat het pand van De Texelse Visspecialist uiteindelijk te klein werd. Zo groeide hij door naar De Oude Vismarkt, z’n tweede winkel te Oudeschild; verder is hij betrokken bij visrestaurant ‘t Pakhuus. Gewoon, door te werken – door hard te werken, dat vooral. Want uiteindelijk gaat natuurlijk niets per ongeluk…

Bekijk de website hier!