Restaurants

De Oude Vismarkt

Geschreven door Dennis van der Kooi

De Oude Vismarkt ademt de sfeer die je bij Oudeschild verwacht: fuiken, netten, nostalgische details, verse vis. Dat deze winkel van dezelfde eigenaar is als De Texelse Visspecialist – maar 150 meter verder – zou je niet direct vermoeden, al maken ze er verder geen geheim van.

Die eigenaar is Peter Bongaards, de Brabander die in de jaren 90 naar Texel kwam om er een eigen viswinkel te starten. Het succes van die eerste winkel en van Peters groothandel leidde tot ruimtegebrek, waardoor een extra pand noodzakelijk was. Om de rijen die er op drukke dagen in z’n ene winkel ontstonden het hoofd te bieden, wilde Peter daar ook een extra winkel bij. Inmiddels is het in beide winkels een drukte van belang. In Oudeschild is vis handel.

De Oude Vismarkt is weliswaar niet écht een oude winkel, de sfeer is er niet minder om. Wie hier vis koopt, doet dan in stijl. De les dat beleving ook in een viswinkel echt iets toevoegt, had Peter al in z’n eerste winkel getrokken, waar het haaienaquarium nog altijd veel bekijks trekt.

De nostalgische sfeer van De Oude Vismarkt laat een heel andere kant zien. De winkels hebben hun eigen karakter en daardoor ook hun eigen publiek. Waar De Texelse Visspecialist alleen in het seizoen open is, daar blijft De Oude Vismarkt ook in de winter open. Dan kan er ook op zondag gewinkeld worden (in het seizoen is de zondag voor De Texelse Visspecialist); Peter voorziet het eiland op die manier dus echt het hele jaar door van lekkere vis!