Activiteiten

De Bonte Belevenis

Geschreven door Dennis van der Kooi

Dat het landgoed van Joscha Schoots en Inge Yntema “de Bonte Belevenis” heet, dat kunnen de bezoekers ervan haast zelf verzonnen hebben, want inderdaad valt hier letterlijk van alles te beleven en te proeven.

Het landgoed bij Den Hoorn, pal aan de duinen, opende z’n poorten in 2008, nadat er eerst al een Ambachtscentrum in Den Burg was geweest waar de eerste stappen zijn gezet. Stappen in een wereld van smaak, traditie en innovatie.

Texel staat bekend om z’n vele eigen producten, vaak van hoge kwaliteit – ze worden echt niet alleen door toeristen gekocht. Bij de Bonte Belevenis waarderen ze die producten als grondstof voor weer nieuwe producten. Met op Texel gemalen graan maken ze hier de heerlijkste broden, bier en gedestilleerd. Ook wat over blijft wordt drank – alles wordt hergebruikt, weggooien is zonde! De whisky van de Bonte Belevenis geldt al sinds 2013 als een bijzondere Nederlandse whisky, en toen ging het nog maar om de eerste proeven (in samenwerking met Het Kompas). Ook de brouwerij, die er al van het eerste begin was, blijft verrassen met nieuwe seizoensbieren. De cranberry’s die op het landgoed groeien gaan onder andere in de likeur. Zo blijft alles gebruikt worden.

De Bonte Belevenis werkt ambachtelijk, met oog voor het sociale: hier vinden mensen met een afstand tot de gewone arbeidsmarkt een veilige werkplek. Het werk dat er gedaan wordt mag iedereen komen bekijken. De bakkerij, de brouwerij, de distilleerderij: overal zijn geïnteresseerde gasten van harte welkom. En als je er dan toch bent, dan schuif je natuurlijk even aan in het gezellige proeflokaal om al die bonte smaken te beleven.

Bekijk de website hier!