Accommodaties

Chaletpark Bregkoog

Geschreven door Dennis van der Kooi

Wie zelf kinderen heeft het vast wel ’ns gedacht: speeltoestellen voor volwassenen, dat zou nog geen gek idee zijn. Zulke speeltoestellen bestaan echt. Dit najaar werd er op Chaletpark Bregkoog ’n toestel in gebruik genomen dat zelfs speciaal geschikt is voor ouderen. Een feestelijke gebeurtenis. Olga Commandeur zorgde voor een officiële opening, waar Texelaars en toeristen op af kwamen. Het kenmerkt Chaletpark Bregkoog. Eigenaar Jaap Eelman heeft een hart voor sport, bedenkt graag iets nieuws en brengt op zijn park iedereen bij elkaar.

Chaletpark Bregkoog heeft een respectabele geschiedenis. Het ontstond in 1948, toen nog als camping. Het Texelse toerisme beperkte zich toen nog tot de zomervakantie. Dat was in 1981, toen Jaaps moeder het park overnam, al wel veranderd en het zou nog meer veranderen. Inmiddels komen de gasten het hele jaar door. De klassieke stacaravans, hoe mooi ook, zijn daar onvoldoende voor geschikt, dus die werden gaandeweg door chalets vervangen. Ook deze winter gaat dat werk door: de caravans verdwijnen, chalets komen er voor in de plaats. Veel van die chalets zijn trouwens eigendom van de gasten zelf, die ze verhuren als ze niet op het eiland zijn.

Chalets zijn luxe en dat is natuurlijk fijn, maar ze moeten wel betaalbaar blijven. Voor Jaap spreekt dat vanzelf. Hij wil dat iedereen bij hem vakantie kan komen vieren. In de zomer komen er vooral gezinnetjes, maar in het voor- en naseizoen moet hij het van ouderen hebben. Het park zit het grootste deel van het jaar vol. Jaap bestiert er een winkeltje met verse broodjes en dranken. De speeltuin breidt hij steeds verder uit. Van het dorp, dat toch op loopafstand is, merk je nauwelijks iets. Je hoort hier vooral de wind door de bomen ruisen. Zo is Bregkoog op alle manieren een speeltuin voor jong en oud.