Blog

6 leuke weetjes over Texel

Geschreven door Dennis van der Kooi

Heb je het over Texel, dan denken veel mensen waarschijnlijk meteen aan: de schapen, TESO en het Texels kwartiertje. Het draait op Texel daarentegen niet alleen om voorgenoemde onderwerpen! Daarom hebben wij in dit artikel zes bijzondere weetjes over Texel voor jullie op een rij gezet.

1. Stadsrechten
In 1415 heeft Texel (het gehele eiland) stadsrechten gekregen.

2. Aantal personenauto’s
In totaal zijn er op Texel 6.800 personenauto’s geregistreerd wat neerkomt op 42 personenauto’s per vierkante kilometer.

3. VOC
Voordat Texel een toeristisch eiland werd, was het eiland in de 17e en 18e eeuw een belangrijke slagader in de tocht van de VOC naar de Oriënt. Hierbij vertrokken de schepen uit Amsterdam, Enkhuizen en Hoorn via de rede van Texel naar het nabije Oosten, het midden-Oosten en het verre Oosten.

4. Schapen
Het aantal schapen is ca. 9.000, aantal lammetjes in het voorjaar is ca. 17.000.

5. Vuurtoren
Bij de bouw van de vuurtoren in 1864, lag deze 3 km van zee. Door landafslag is dit nu hooguit 500 meter!

6. Zonnigste plek
Leg je handdoek op de veerboot tussen Den Helder en Texel. Het zuidpuntje van het eiland en het noordpuntje van Noord-Holland hebben namelijk de meeste zonne-uren, zo’n 1650 per jaar. Dat je aan onze kust moet zijn om de meeste stralen te vangen zal niemand verbazen. Het relatief koude zeewater zorgt er in de lente voor dat er minder wolken ontstaan terwijl in het binnenland dan stapelwolken voorkomen.

Vergeet niet dit artikel te delen met je TexelVrienden als je dit interessant vond!