Blog

5 unieke plekjes op Texel die zeker de moeite waard zijn te bezoeken in de winter

Geschreven door Dennis van der Kooi

Ben jij deze winter op Texel? Dan is het zeker de moeite waard om even langs deze plekken te gaan. Welke kan jij al afstrepen?

1. Winterwandeling in de slufter

De slufter Texel is zonder twijfel één van de mooiste kustgebieden van Nederland. En je kunt er nog in ook. Gewoon vanaf de dijk de trap af en je betreed een natuurgebied van ongekende schoonheid. Er lopen meerdere wandelingen door het gebied Slufter Texel waarvan diverse groene paden.

2. Hoeve Vrij en Blij

Bij Hoeve Vrij en Blij hebben ze verschillende boerderijdieren om te aaien en te bezoeken. Daarnaast kun je een kaaspakhuis bezichtigen en vanaf het balkon in de grote lammerenstal kun je al hun lammetjes en jongvee bekijken.

Ze hebben diverse borden en posters opgehangen waarop wordt uitgelegd wat ze als melkschapenbedrijf doen en hoe ze het allemaal doen. Als je vragen hebt kan je ze ook gewoon aan hun stellen!

Slaaptip: Landgoed Hotel Tatenhove

Klik hier voor meer informatie en de prijzen!

3. Juttersmuseum Flora

Beleef bij Juttersmuseum Flora de stoere wereld van het strandjutten! Ze hebben een diversiteit van strandvondsten van meer dan 80 jaar! Ontdek bij hun het maritieme heden en verleden van onder andere scheepsstrandingen en de KNRM. In de verschillende sfeervolle ruimtes worden, naast de exposities, doorlopend diverse films vertoond over schipbreuken, de containervaart, reddingsacties en de jutterij.

4. Chocomel drinken bij Paal 28

De hele winter open zijn is een ervaring op zich. De zware herfststormen maken het werken aan het strand toch een beetje avontuurlijk. Ivonne geniet er van als de wind om het paviljoen ruist. De golven grijs als steen, schuimkoppen tot aan de horizon, het helmgras plat tegen het duinzand aan: dat is pas weer! Binnen in Paal 28 is het heerlijk warm bij de houtkachel. De morgen na de storm laten de jutters zich de snert goed smaken. Warme chocolademelk, glühwein: het hoort bij het koude seizoen, dat echt wel z’n eigen bekoring heeft…

5. De vuurtoren

Op het noordelijkste puntje van ons eiland vind je de vuurtoren. En die kan je natuurlijk beklimmen. Beklim deze 118 treden om fantastisch uitzicht te hebben over de Noordzee, Vlieland, de Waddenzee en natuurlijk Texel zelf. Wist je dat je met heel helder weer zelfs Terschelling kan zien liggen?

Welke van de vijf is jouw favoriet of staat nog echt op jouw bucketlist? Laat het ons weten en vergeet niet dit artikel te delen met al je TexelVrienden!